SAC:s bibliotek


Utställning i forskarexpeditionen 1 november 2004 – 20 juni 2005.

För att ge sina medlemmar möjlighet att förkovra sig i syndikalismens och anarkismens historia och teori, fattar Sveriges arbetares centralorganisations (SAC) centralkommitté i februari 1965 beslut om att inrätta ett bibliotek. Biblioteket växer fort och snart nog uppstår det problem med dess förvaring såväl som dess tillgänglighet. När SAC:s kursgård Stensnäs utanför Åkersberga läggs ned i mitten av 1980-talet, slås det bibliotek som uppstått där samman med SAC-biblioteket och platsbristen blir akut.

En bit in på 2000-talet tar SAC kontakt med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och delar av beståndet, framförallt litteratur skriven på andra språk än svenska, överförs till institutionen. Institutionen har således givits tillgång till en rik och till stora delar unik trycksamling som behandlar anarkism, syndikalism och anarko-syndikalism.

Här finns skrifter av den frihetliga rörelsens ledande teoretiker, här finns teoretiska utläggningar om det anarkistiska samhällsidealet såväl som verk som behandlar anarkism i praktiken; här finns skrifter som behandlar fabriksockupationer och självstyre såväl som etablissemangets repressalier. Och här finns en stor och brokig flora av såväl regelbundet som oregelbundet och sporadiskt utkommande tidskrifter, utgivna av frihetliga rörelser runtom i världen.

Dessutom har det visat sig, att det i detta spännande material kan göras fynd av annat slag. I en bok av den tyske anarkisten och skriftställaren Erich Mühsam (1878-1934) fann vi således ett handskrivet manuskript av Mühsam.

Arbetet med att katalogisera materialet från SAC:s bibliotek – dvs, att föra in det i ARAB:s bestånd – har bara tagit sin början. Vi vill dock redan nu, på detta vis, uppmärksamma ett mycket intressant och unikt material.