Stig Dagerman


Utställning i forskarexpeditionen 21 februari 2005 – 13 juni 2005.

Stig Dagerman var författare och syndikalist. I en utställning i forskarexpeditionen på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek presenterar vi arkiv- och biblioteksmaterial kring Dagerman, som dog 1954, endast 31 år gammal.

Dagerman gick på Södra Latins gymnasium i Stockholm, och det var där han började engagera sig i den syndikalistiska ungdomsklubben på Södermalm 1941, som artonåring. Protokoll skrivna av Dagerman finns bevarade från ungdomsklubbens möten från 1942, på utställningen presenteras ett från ett ”samkvämsmöte” i februari 1942.

Närvarande vid mötena var några kända syndikalister, Einar Stråhle (1913-) och hans fru Lilly, samt Nisse Lätt, anarkosyndikalist (1907-88), som också presenteras på utställningen.

I ett protokoll från ungdomsklubbens möte 12 mars 1942 skriver Dagerman:

Nisse Lätt höll ett tal, behandlande allt mellan himmel och jord, användande ordet ”bussigt” 23 gånger, samt slutade pgr av den sena timmen med en uppmaning att göra mötena trevligare och få ungdomen över på vår sida.

I utställningen visas också foton, vykort med Dagermandikter, och brev till Ivar Öhman på FiB om en följetong Dagerman planerade under sin skaparkris sista året, och som aldrig blev av. Dessutom ett nr av ungdomsförbundets tidskrift Storm från 1940, som Dagerman redigerade, och som beslagtogs av polisen.

Slutligen visas några av de nästan tusen dagsedlar Dagerman skrev för Arbetaren, bland annat den allra sista, Varning för hunden, som publicerades dagen efter Dagermans död.