Kontakta oss | Besök oss | Lättläst | Om oss | English

 Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

förenar arkiv, bibliotek och forskningsfrämjande verksamhet

När gatan tog mediemakt – Pariskommunens bilder

Webbredaktionen, 1 maj 2016.

pilotell

Pilotell, Revolutionära skisser (4). "För små". Akvarellerad litografi, 1871. Tryckeri: Talons Marianne mäter regeringssidans dignitärer med Adolphe Thiers i mitten. Den knäböjande generalen är Louis Trochu, Paris försvarare under belägringen.

Utställning på Litografiska museet sommaren 2016

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i samarbete med Litografiska Museet och Jan Myrdal

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har övertagit Jan Myrdals samling av flygblad från Pariskommunen. Ett urval av dessa kommer att ställas ut på Litografiska Museet. Utställningen på Litografiska museet i Huddinge 8 maj–18 september 2016 består av ett 40-tal reproducerade bilder. Vernissage söndagen 8 maj kl 13–16 i närvaro av Jan Myrdal.

Det faller sig naturligt eftersom alla flygbladen är litografiska tryck färglagda med akvarellfärger. Flygbladen är ofta groteska. De skildrar belägringen av Paris under tysk-franska kriget 1870, kejsaren Napoleon III och hans hov och de insmickrande prästerna.

Efter att Paris fallit utbrast en folklig resning som fått namnet Pariskommunen. Det ledde till att Paris belägrades en gång till, nu av den regeringstrogna armén.

I flygbladen skildras Kommunen. En känd händelse var när Vendomekolonnen, krönt av en staty av Napoleon I, störtades. En av de ledande var här målaren Gustave Courbet.

Paris återerövrades och segrarna inledde en slakt på motståndarna under den blodiga veckan i maj 1871, där omkring 30 000 människor skoningslöst mördades. Courbet fick fly till Schweiz.

Utställningen invigdes den 8:e maj på Litografiska museet.

Utställning men även en bok

I samarbete med Jan af Burén (Litografiska museet), Hans Larsson (ARAB) och Jan Myrdal har även ett urval av affischerna getts ut i bokform.

Originalen till flygbladen är många och unika och under många besök i Paris skaffade Jan Myrdal och Gun Kessle dem stegvis av bouquinisterna vid Seinestranden. Jan Myrdal har skänkt dem till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Till utställningen ger Celanders förlag ut en bok om samlingen – När gatan tog mediemakt av Jan Myrdal med medverkan av Jan af Burén, Litografiska museet, och Hans Larsson, Arbetarrörelsens arkiv. Inb. 208 sidor, 240 kr. Det är ett rikt illustrerat praktverk i fyrfärgstryck som kan användas som vägledning till utställningen. Boken är också årsbok 2016 för Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap. Den kommer att kunna köpas i anslutning till utställningen.

Jan Myrdal har ägnat år åt att försöka placera samlingen som veterligen är den enda i världen i sitt slag och nu förverkligas projektet som utformats i enlighet med hans avsikter. En av dem som tidigt tog initiativ till att förverkliga det var vännen, numer avlidne Lennart Parknäs. Det är inte första gången Myrdal på liknande sätt överlämnat samlingar att bevaras för framtiden; till exempel har det skett till Kungliga biblioteket och Etnografiska museet. Och den stora boksamlingen till Jan Myrdalsällskapet.

Intresserad av att köpa boken? Vänd er till Arbetarnas kulturhistoriska sällskap på mailadressen aks [snabel-a] arbark.se

Vägbeskrivning

Litografiska Museet finns på Sundby Gård i Huddinge, 6 km från Huddinge C, väg 259 mot Haninge.

P-plats finns vid Ridhuset. Pendeltåg till Huddinge C, därefter buss 709 mot Länna, hållplats Sundby Gård. Följ skyltar till museet.

Lunch/brunch finns att äta på Sundby Gårds Värdshus www.sundby-gard.se

Litografiska Museet, Sundby Gård, Huddinge. Öppet onsdagar 11-15, söndagar 11-16 (stängt juli). www.litografiskamuseet.se


Senast uppdaterad: 2 juni 2016