“Min gröna dröm är röd” – en utställning om den rebelliska Helga Henschen


Utställning i forskarexpeditionen 29 september 2006 – 2 mars 2007.

Helga Henschen (1917-2002) var en mångsidig konstnär och författare.

Det som de flesta förmodligen förknippar med henne är nog hennes roliga serieteckningar med pratbubblor fyllda med pricksäkra kommentarer om orättvisor i samhället. Men Helga Henschen var mycket mer än bara roliga gubbar.

Ett stort antal av Helga Henschens teckningar och illustrationer har samlats på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Några av de organisationer som bidragit med dessa är Aktionsgruppen för Angela Davis, Kvinnor för fred, Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening, LO-tidningen, Motståndsrörelsen mot en borgerlig regering och Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP).

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek kan nu i samarbete med föreningen Helga Henschens vänner presentera ett urval av Helga Henschens verk i utställningen “Min gröna dröm är röd – En utställning om den rebelliska Helga Henschen”.

Ytterligare exempel på hennes konst kan du se i Hallonbergen, Sundbyberg, Södertälje och Tensta:

  • I Hallonbergen centrum invigdes den 3 oktober 2006 ett Helga Henschen-rum.
  • I Sundbybergs bibliotek finns från 1970-talet konstverket Hjärter dam och Kortspel.
  • “Dafne” – ett slags träd uppbyggt av kvinnor, fåglar och tulpaner kan du se i Lunagallerian i Södertälje.
  • Ett av hennes till ytan största konstverk – väl värt ett besök – är utsmyckningen av tunnelbanestationen Tensta som invigdes 1975.