Boktips december 2009


Lena Barrow och Jona Elings: Vi har rätt : facklig handbok, version 2.0. Federativ. 271 s.

 

Det syndikalistiska förlaget Federativ ger ut böcker sedan 1921 men startade 1911 under namnet Syndikalistens förlag, och ägs fortfarande av SAC, Sveriges arbetares centralorganisation. Den fackliga handboken Vi har rätt kommer nu i en uppdaterad upplaga, 2.0. Här ger man svar på stora och små fackliga frågor, som man menar att LO och SAP glömt bort: Hur organiserar man en strejk? Vad händer om man bryter mot arbetslagen? Så förhandlar man som enskild individ, Vad är Arbetsdomstolen, vad är dina rättigheter och skyldigheter, och vad är arbetsgivarens? Vem bestämmer din lön? Vad innebär tidsbegränsad anställning och provanställning?

 

Bernt-Olov Andersson: Balladen om Big O. Reptil. 252 s.

 

En av våra mest etablerade arbetarförfattare är Bernt-Olov Andersson, fd metallarbetare från Sandviken. Förutom fackliga historiker har han skrivit flera romaner, och turnerat med den egna popgruppen Band Avd., där även hans söner ingår. Han debuterade 1977 med diktsamlingen Dagar i New York. Den uppmärksammade romantrilogin Syrenernas tid utspelades i Sandviken med järnverket i centrum.

I den nya boken bekänner han sin kärlek till rockmusiken och idolen Roy Orbison (”Big O”).

 

The encyclopedia of strikes in American history. Aaron Brenner, Benjamin Day, Immanuel Ness, editors. 750 s.

 

Detta voluminösa uppslagsverk över strejker i Förenta staterna är ett verkligt kraftprov av de tre redaktörerna och deras sextio medförfattare. Man har lyft på varenda sten i den rika strejkhistorien i ett land som präglats av våld och konflikt mellan arbetsgivare och arbetstagare ända sedan 1800-talet. Här skrivs t.ex. om de många strejkerna 1877, om strejker under första världskriget, under andra världskriget; om när Bostonpoliserna strejkade 1919, lärarstrejker, poststrejker, transportarbetarstrejker och strejker bland socialarbetare. Gruv- och stålindustrins strejkhistoria tecknas, liksom bilarbetarnas, lantarbetarnas, telegrafarbetarnas, och filmindustrins och musikernas strejker. De kvinnliga förbundens strejkhistoria glöms inte heller bort: sjuksköterskorna, hembiträdena och serveringspersonalen. Den som trodde att USA:s arbetarrörelse stillatigande följt den ekonomiska utvecklingen blir sannerligen förvånad! (Boken finns enbart som referensex.)

 

Lina Lund: Berlin, öppen stad  : om en ny tid tjugo år efter murens fall (Pockettidningen R, 2009:4). 76 s.

 

Berlin har efter murens fall snarast ökat sin attraktionskraft. Ungdomar reser gärna dit, lockade av ett rikt nöjesliv och låga matpriser och bostadshyror. Särskilt de lite slitna delarna som var forna Östberlin anses särskilt ”hippa”. Den unga journalisten Lina Lund har skrivit detta reportage med öppna ögon, hon har ingen direkt ”förförståelse” eftersom hon bara var två år när muren föll 1989. Hon intervjuar berlinare, både de som gläder sig åt den nya tiden, och de som tycker det var bättre förr.

Idag finns bara en liten del av muren kvar, i stadsdelen Friedrichshein. Den har smyckats av konstnärer och blivit en färgsprakande utställning. Den konstnärliga ledaren Vanini Belarmo tycker att Berlin är en av världens öppnaste städer, trots, eller kanske tack vare, sin uppseendeväckande historia.

 

Perry Anderson: The new old world. Verso. 561 s.

 

Författaren är en välkänd historiker, verksam i Californien, och en känd vänsterintellektuell. I detta monumentalverk ser han på Europas utveckling från feodalstat till Europeisk union, och spekulerar i hur utvecklingen kommer att te sig om Turkiet, ett islamskt land, skulle bli medlem. Anderson förordar integration, och tror att både Europa och Turkiet skulle vinna på ett närmare samarbete. Han pekar på det stora inslaget av invandrare i Europa, i länder som Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. EU skulle kunna bli lika mångkulturellt som USA, och Anderson tror att den utvecklingen bara har börjat.

 

Socialdemokratin i krig och fred : Ingvar Carlsson 75 år. I redaktion av Ulf Bjereld, Ann Linde, Håkan Olander och Björn von Sydow. Gidlund. 145 s.

 

Ingvar Carlssons 75-årsdag firas med denna bok från forskare och vänner. Författare är Ulf Larsson, tidigare departementssekreterare och generaldirektör, och medlem av vårt forskningsråd; Kaj Björk, professor Klas Åmark, professor Marie Demker, docent Ann-Marie Ekengren, departementsrådet Katarina Engberg, professor Per Cramér, riksdagsledamoten Håkan Juholt, doktoranden Lisa Pelling, och pressekreterare Laila Naraghi.

Temat för boken är socialdemokratins internationella arbete och internationella kontakter och verksamhet. Mona Sahlin har skrivit bokens slutord.