Boktips januari 2010 (bl.a. ny svensk skönlitteratur)


Sven Wernström: Ett författarliv (Murbruk).

“Framtidsroman” från år 2025, som utspelas i Stockholmsförorten Skärholmen. Wernström filosoferar om sitt liv, och hur det skulle kännas att fylla 100 i EU-landet Sverige, “där de sista resterna av välfärd och demokrati slagits i spillror”.

Gunder Andersson: I pianoskor och huvudvärkskostym (Lindelöw).

En av arbetarlitteraturens novellveteraner skriver om kärlek, våld, tragedi, goda grannar, bönder, och möten i bastun.

Mary Andersson: Den vingabrödna (Lindelöw).

Förf. är en av våra äldsta arbetarförfattare, född 1929, som slog igenom 1976 med Malmöpjäsen Maria från Borstahusen. Här skriver hon sin självbiografi, om sina femtiotalet olika jobb i Malmö, sin uppväxt, författarskap mm.

Kristian Lundberg: Yarden (Symposion).

Förf. är född 1966 och bor i Malmö. I denna berättelse återvänder han till ett tidigare liv som hamnarbetare vid den s.k. “Yarden”. En “omvänd klassresa”, från ett besök i medelklassen tillbaka till ett liv på “samhällets skuggsida”.

Ann-Charlotte Alverfors: Igelkottsklubben (Normal).

Alverfors bor också i Malmö, och slog igenom 1975 med barndomsskildringen Sparvöga. Här skriver hon om några kvinnor som bildat en klubb som ägnar sig åt att berätta minnen, dansa, dricka och äta god mat. “Kvinnor som genom tiderna tvingats leva med taggarna utåt. Kvinnor som funnit varandra i en utsatthet av våld och skam.”

Rolf Almström: Svart arbete (Mormor).

Utspelas bland arbetslösa och svartjobbare i Västra Frölunda, en “betongförort” i Göteborg. Förf. växte själv upp där, och återkommer här med en roman efter tretton års tystnad som författare.

Annica Wennström: Svart kvark (Wahlström & Widstrand).

Förf. är född 1966 och växte upp i Holmsund, en kustort utanför Umeå. Hennes andra historiska västerbottensroman efter Lappskatteland (2006) handlare om splitvedsjäntan Josefa som propagerar för kvinnosaken vid sågverket 1936. Fyrtio år senare står hennes unga släkting Alexandra i berättelsens centrum.

Åke Johansson: Trainspottern och andra berättelser från järnvägen (Ord & Visor).

Tågmästaren Åke Johansson berättar i dessa noveller om människor han mött i sin arbetsvardag, t.ex. Janne som älskar att spana på tåg, en s.k. “trainspotter”.

Henrik Bachner: Judefrågan : debatt om antisemitism i 1930-talets Sverige (Atlantis).

Förf. är idéhistoriker och disputerade 1999 om antisemitismen i Sverige efter 1945. Här speglar han tiden före andra världskriget, i debatt och press, både konservativ, socialdemokratisk, och kristen. Jude- och främlingshatet, som skar genom alla partier i Sveriges riksdag, får en mer heterogen bild.

Globalizing feminisms 1789-1945. Edited by Karen Offen (Routledge).

Förf. är historiker, knuten till Stanford university. I tjugo artiklar presenteras feministisk historia, från Mary Wollstonecrafts stridsskrift A vindication of the rights of woman 1792, till senare tiders kvinnosaksaktivister i Europa och USA, Japan, Indien, Mellanöstern, Latinamerika, Australien, Nya Zeeland och Kina. Bl.a. skriver Inger Hammar om feminister i Sverige, från Fredrika Bremer till Ellen Key.

10-tals-programmet. Red. Kajsa Borgnäs m.fl. (Socialdemokratiska studentförbundets debattserie)

Inför stundande val ger socialdemokratiska studentförbundet ut denna debattskrift, där man försöker staka ut en socialdemokratisk politik för 2010-talet. Arbete, kultur, miljö, internationalism, utbildning, och folkhälsa står på programmet. Allt för, som man skriver, en bred idédebatt och en uppdaterad samhällsanalys: “som ett ungt socialdemokratiskt försök att förstå dem.”