Boktips november 2010


Mattias Gardell: Islamofobi. Leopard. 309 s.

Mattias Gardell beskriver den europeiska islamofobin, som får allt starkare fäste i land efter land, historiskt från medeltiden och framåt. Han tillbakavisar påståenden att muslimer i gemen skulle vara våldsbenägna, kvinnoförtryckare, terrorister och antisemiter, åsikter som han menar utgår från ett rasistiskt skillnadstänkande.

Tina Thunander: Resa i sharialand. Leopard. 255 s.

Journalisten Tina Thunander har skrivit en reportagebok från det mest konservativa arablandet, som hon karakteriserar som ett land där segregationen mellan kvinnor och män är total. Samtidigt finns ett inhemskt missnöje med den konservativa oljerika kungafamiljen, och en rad kryphål i sharialagen för den som har pengar. Andra länder på arabiska halvön börjar långsamt införa västerländska reformer, och även de styrande i Saudiarabien börjar förstå att kvinnornas ställning i samhället kommer att bli viktig i framtiden. Inte minst när oljan börjar sina.

Ship to Gaza. Leopard. Red. Mikael Löfgren. 208 s.

Ger bakgrunden, beskriver resan som gav genljud i världen i maj 2010, och eftermälet, sedan den israeliska flottan bordat skeppen och dödat nio av de s.k. aktivisterna. Och hur en global folkrörelse håller på att växa fram. Några av resenärerna, som Henning Mankell, Dror Feiler, Ulf Carmesund och Victoria Strand bidrar med egna texter.

Barbara Ehrenreich: Gilla läget! : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. Leopard. 232 s.

Barbara Ehrenreich har wallraffat som servitris och hamburgerstekare i boken Barskrapad (2002), och sedan som medelålders sekreterare i Körd (2006). I den nya boken går hon till storms mot s.k. “positivt tänkande” som en sorts humbug, ett lyckopiller.
När hon själv fick bröstcancer slogs hon av denna hurtbulleideologi, som styr USA inifrån och ut. Enligt denna, från början religiösa rörelse i USA kallad Christian science, är kroppsligt sjuka människor (och fattiga) oälskade av Gud, och har man dessutom en negativ och kritisk attityd till tingens ordning så är man riktigt illa ute, menar hon.

Torgny Karnstedt: Tro, hopp och jävelskap. Karnstedt. 298 s.

Första romanen på författarens nya förlag är en fortsättning på den uppmärksammade Låtsaskungen, som handlade om pojkar på en internatskola för s.k. ”värstingar”.

Kajsa Ekis Ekman: Varat och varan. Leopard. 222 s.

Om ”den lyckliga horan”, och myten om den kvinnliga sexarbetaren som frejdigt arbetar till ett bättre välstånd, och organiserar sig i fackföreningar. Samt om hur kvinnor från Ukraina och Indien tjänar pengar på västerländska omedvetna kvinnor som surrogatmödrar, enligt förespråkarna ett nytt ”fräscht sett att se på graviditet”.

Gunilla Ander: Bomull : en solkig historia. Ordfront. 227 s.

Om våra t-tröjor och länderna som producerar bomullen: barnarbetare i diktaturstaten Uzbekistan med världens mest förgiftade sjö, Aralsjön; och om hur västafrikanska länder kämpar mot USA:s ständiga dumpningar av bomullspriset. Samt om den nya bomullsjätten: Kina.

Globaliseringens kulturer. Nya Doxa. Red. Catharina Eriksson. 295 s.

Om postkolonialism, rasism, forna kolonier och kolonialstater, och skapandet av nya identiteter i det mångkulturella samhället. Texter av bl.a. Frantz Fanon, Salman Rushdie, Edward Said och Homi Bhabha.

Patrik Asplund: Med hatet som drivkraft. Hjalmarson & Högberg. 193 s.

Om en f.d. nazist, punkare, skinhead och huligan: hans egen berättelse för återupprättelse.