Invigning den 10 november


Den 10 november slår vi åter upp portarna. Vi har anledning att fira både en efterlängtad återinvigning, nya lokaler, vårt 110-årsjubileum samt arkivens dag. Kom och besök oss och ta del av både magasinslokaler, de nya offentliga delarna av biblioteket och de nya forskarutrymmena.

Temat för vår invigning är Arbetarrörelsen, minnet och framtiden.

Inbjudan till invigning

Under invigningsdagen kommer vi att erbjuda ett digert program med allt från utställningar, prisutdelningar, framträdande av kören Röstjärn, en litteraturstafett samt ett antal panelsamtal.

Panelsamtalen kommer att sammanfattningsvis röra sig under vårt tema för dagen, Arbetarrörelsen, minnet och framtiden. Från arbetarrörelsens behov av en historia, till ett nutida populärvetenskapligt ämne i samtalet om serier, sex och politik. Med anledning av den senaste filmatiseringen av Olof Palmes liv erbjuder vi även ett panelsamtal om bilden av Palme – i arkivet och i verkligheten.

Under dagen kommer ett antal författare att delta i vår litteraturstafett då de läser verk ur våra samlingar och som de i vissa fall även själva har skrivit. Medverkande i denna programpunkt kommer bland annat att vara Jenny Wrangborg, Johan Jönsson och Gunilla Thorgren.

Vi kommer sammanlagt att bjuda på två utställningar. Lina Haskel ställer ut fotografier av Folkets Hus under titeln Space in Commons. Robert Nyberg ställer likaså ut sina satirteckningar i en utställning där hans verk möter Ivar Starkenbergs bilder. Robert Nyberg har även gjort den fina affischen och omslaget till programmet för invigningen.

Något vi vill lyfta fram är givetvis även våra nya lokaler, och speciellt de nyinredda magasinen. Missa därför inte de fortlöpande visningarna av magasinen. Ingen förbokning behövs, ta kontakt med personalen på plats under dagen.

Välkomna!

Det fullständiga invigningsprogrammet som nedladdningsbar pdf