Lina Haskel – Space in Common


Från och med vår återinvigning den 10:e november kommer vi att ha två parallella utställningar. Den ena är “Robert Nyberg möter Ivar Starkenberg”. Den andra, Lina Haskels Space in Common,  kan ni läsa om nedan.

Utställningarna finns att beskåda i de offentliga utrymmena i våra nya lokaler i Flemingsberg. Dels i läsesalen, dels i vår ljusgård där en stor del av biblioteket står placerat, samt i forskarkorridorerna. Ingen förbokning krävs.

Spår av människor i rörelse – Kort om Lina Haskels utställning

Nilivaara i innersta Lappland och Rosengård i Skåne har något gemensamt – de har båda ett Folkets Hus. Det är en institution så självklar att vi knappt reagerar över dess existens.

Lina Haskel. Foto: Johanna Norin

Lina Haskel. Foto: Johanna Norin

Lina Haskel, mottagare av Arbetets Museums dokumentärfotopris 2012, lyfter genom sitt fotoprojekt fram miljöer vi tar för givna. Hon har fotograferat ett 70-tal Folkets Hus i 25 landskap och bjuder oss att följa med på resan.

Haskel fångades av historien, att arbetarnas försök att under det sena 1800-talet arrangera egna möten motarbetades, och att de istället byggde egna möteslokaler – Folkets Hus – delvis finansierade av nöjesverksamhet.

– Det fascinerade mig hur arbete och nöje, med sina helt olika behov av funktion och utformning, under över ett sekel samsats under samma tak, säger hon.

Genom Haskels fotografier får vi en ny blick på Folkets Hus – här ser vi den typiska stilen, men också den lokala prägeln och påhittigheten. Det är Brantingporträtt, Amelintavlor och vadderade trästolar, men därutöver slås man av variationsrikedomen. I bilderna speglas spåren av människor i rörelse, i studiecirklar och på dansgolv. Men människorna är frånvarande, det är spåren av deras rörelse som fångas av Haskels lins.

Ett av många verk i utställningen Foto: Lina Haskel

Ett av många verk i utställningen Foto: Lina Haskel

Följ med på en resa från träbyggnader i byarnas utkanter, till mer avskalade Folkets Hus i stadsmiljö. En resa genom ett svenskt 1900-tal, ett porträtt av en kulturskatt som på många håll riskerar att försvinna.

Lina Haskel är en internationellt prisbelönt fotograf som har haft flera separatutställningar och publicerats i tidningar såsom Wall Street Journal och Washington Post. Efter en tid i USA verkar hon sedan fyra år tillbaka återigen med Stockholm som bas. Hennes samlade Folkets Hus-foton släpps under vintern/våren i bokform på Journal förlag.

Om Lina Haskel

Lina Haskel är född i Stockholm 1978. För närvarande bor hon och verkar som frilansfotograf i Stockholm, tidigare New York. Hon är utbildad vid ICP, International Center of Photography, i New York (2004-05), samt Fotolinjen vid Kulturama (2003). Hon har praktiserat på Rolling Stone Magazine i New York (2005-06).

Utmärkelser och stipendier (i urval)

2012 Arbetets Museums dokumentärfotopris **

2011 Nominerad till Scanpix Stora Fotopris **

2011 Konstnärsnämndens arbetsstipendium **

2011 Rese- och utbildningsstipendium, Sv. Fotografers Förbund **

2010 1:a pris International Photography Awards, kategori: Arkitektur/Interiör  **

2009 Byggnads kulturstipendium **

2009 Kavallastipendiet/konstn.bostad, Sv. Fotografers Förbund **

2006-08 International Photography Awards, 9 hedersomnämnanden

2006 Anna Whitlocks stipendium

2006 Photography Now, Woodstock, New York: “Special recognition”

2005 Anders Sandrews stipendium

**) = för projektet “Folkets Hus – Space in common”

Lina Haskel ställer ut på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek 10 november – 14 december 2012.