Seminarie: ”…det första blodet för rösträttssaken”


”… det första blodet för rösträttssaken” – Upploppet i Stockholm den 20 april 1902 och den svenska demonstrationsrättens historia.

Seminarium: det första blodet för rösträttsaken
Våren 1902 rasade kampen för allmän rösträtt i Sverige. Frågan var kontroversiell, känslorna höga, och den 20 april 1902 drabbade rösträttsdemonstranter och polis samman på Stockholms gator.

Kravallerna fick ett märk­ligt politiskt efterspel som ibland sägs ha lett till att arbe­tarrörelsen säkrade demonstrationsrätten i Sverige. Det är inte riktigt sant, men det är klart att kravallerna kom att bli ett viktigt kapitel i den svenska demonstrationsrät­tens historia. Magnus Olofsson är historiker och forskar kring folkliga missnöjesyttringar.

Seminariet är ett samarbete mellan Radikala nätverket och tidskriften Arbetarhistoria, och vid seminariet presenteras tidskriftens senaste nummer med tema politiska protester, där Lars Edgren och Magnus Olofsson medverkar som gästredaktörer. Efter seminariet blir det eftersits.

Plats: Blå rummet, Historiska institutionen, Magle Stora Kyrkogata 12A, LUND
Arrangörer: Radikala nätverket i samarbete med Arbetarhistoria