Tankar om ett rödgrönt samarbete 1972, glöm det!


I dagarna samlas de ledande världsnationerna för en miljökonferens i Paris. Ett rödgrönt samarbete var på tapeten redan 1972 i Sverige med anledningen av det årets miljökonferens. Den konferens som på många sätt anses vara tongivande rent ideologiskt för de följande årens miljökonferens.

Jag med andra hade demonstrerat flera dagar i stan med rökbomber mot polistrupper som marscherade flera led i bredd. Polisens militära tyngd var för mycket. Gränserna var stängda för alla aktivister från Danmark, Tyskland och Frankrike. Att Rolling Thunder och hans indianvänner kom in i landet när de propsade på att skinnstycken med tecken skulle vara deras indiannations pass, det var ett bra trick. Men hur hade Hog farm kommit in i landet? Varför kom de med denna bleka tillställning, att från stan dra bort alla freaks som fått nog av poliser in i en slags lufttom bubbla långt från händelsernas centrum? Jobbade de för CIA?

Thomas Gartz ur, Bok

Rödgrönt samarbete med förhinder

Klistermärke från Anarkistiska federationens demonstration

Klistermärke från Anarkistiska federationens demonstration 1972

Under FN:s miljökonferens i Stockholm den 5–16 juni 1972 ville de svenska socialdemokraterna framstå som ett statsbärande och ansvarstagande parti. Folkligt engagemang var något som man snarare fruktade än uppmanade till.

Själva miljökonferensen ledde till få konkreta resultat, däremot anses den ha haft en ideologisk betydelse då mycket av det senare internationella miljöarbetet bygger vidare på vad som startades i Stockholm.

Förutom inbjudna politiker samlades också olika miljögrupper: Folkets Forum, Miljöforum, Life Forum, Dai Dong, PowWow och OI-kommittén med flera vilka formulerade alternativa synsätt på ekologi och miljöpolitik.
Folkets Forum, som var en lös samarbetsorganisation av olika aktivistgrupper, blev en av huvudaktörerna. I staden satte man upp egna annonstavlor på grund av affischeringsförbud och man anordnade guidade bussturer för att ge en annan bild av Stockholm.

Aftonbladet 5 juni 1972

Aftonbladet 5 juni 1972

Varje dag under konferensen hade man föredragshållare, utställningar och gruppdiskussioner i ABF-huset. Fokus flyttades dock alltmer från ekologi till vänsterbudskap. Kapitalismens brott var det som kom att stå i centrum och den största ekonomiska bidragsgivaren var Vänsterpartiet kommunisterna.

Folkets Forum hade emellertid problem med att få de grupperna att samarbeta. Life Forum och Hog Farm kastades ut och man blev därefter fiender till OI-Kommitten, Dai Dong och till slut inlämnades reservationer från Alternativ stad och PowWow.

Expressen 5 juni 1972

Expressen 5 juni 1972

Life Forum och Hog Farm kom från den amerikanska alternativrörelsen och var privat finansierade av Stewart Brand som investerade delar av sitt överskott från försäljningen av The Whole earth catalog i Stockholm.
På den svenska politiska skalan var dessa svåra att placera. Ideologin var det vi i dag skulle kalla »grön» och det handlade mycket om Do it yourself. Stewart Brand hade även andra kontakter vilka gjorde att han dömdes ut av vänstern som »objektiv eller subjektiv CIA agent».

Expressen 7 juni 1972

Expressen 7 juni 1972

Hog farm fick under konferensen möjlighet att organisera ett tältläger i Skarpnäck där man anordnade musikkonserter, pow wow:s med indianer, demonstration för valar och ett allmänt hyllande av livet. Folkets Forum förbjöd sina organisationer att ha något med tältlägret att göra. Do it yourself var det få som förstod och den amerikanska vanan att röka cannabis upprörde.

Ett statsbärande maktparti, en kommunistkontrollerad alternativrörelse och ett amerikanskt hippiekollektiv.

Tankar om ett rödgrönt samarbete 1972, glöm det!

Av: Lars Gogman

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetarhistoria nummer 142


Vill du veta mer, finner du här tips och referenser

Olof Palmes tal vid miljökonferensen kan du läsa på www.olofpalme.org.

Folkets Forums arkiv finns på ARAB, se referensnr: 1238 i Borge

Texter, samtliga från Stockholmskällan, http://www.stockholmskallan.se

 • FNs miljökonferens tar över Stockholm 1972
 • Barnavårdsnämndens svar på polisens anmälan om förhållandena på Skarpnäcks flygplats under miljövårdskonferensen 1972
 • Beredskapsåtgärder på Skarpnäcks flygfält under miljövårdskonferensen i Stockholm 1972
 • Miljödemonstranter får fängelseplats 1972
 • Polisen anmäler urartade förhållanden vid Skarpnäcks tältstad 1972
 • Skarpnäcks flygfält 1972 – ett knark- och sexeldorado eller en samlingsplats för miljöintresserade ungdomar

Webbsidor, artiklar och böcker

 • Thomas “Mera” Gartz’s webbsida

Läs mer på externa webbsidan: http://web.comhem.se/t.m.gartz/wu.htm

 • Skarpnäck – USA: en bok om droger och politik / Zacharias, Gun; Öqvist Jan,  [Stockholm]: [Förb. mot droger], 1975
 • Det gröna kapitalet : [en rapport om storföretagen och miljön] / Mikael Nyberg ; [med bilder av Robert Nyberg], 1998. – [Ny utg.]

Läs mer på externa webbsidan: http://www.mikaelnyberg.nu/bocker/det-grona-kapitalet/

 • The emerging global NGO system Political Globalisation at UNCHE 1972 and UNCED 1992 / Tord Björk

Läs mer på externa webbsidan: http://www.alternativstad.nu/

 • Staden, Flickorna, Tiden… tiden, Kristina Abelli Elander, Stockhom : Bokförlaget Mormor, 2011

Läs mer på externa webbsidan: http://www.krisabel.se/

Dokumentär på YouTube: