När gatan tog mediemakt – Pariskommunens bilder


pilotell

Pilotell, Revolutionära skisser (4). "För små". Akvarellerad litografi, 1871. Tryckeri: Talons Marianne mäter regeringssidans dignitärer med Adolphe Thiers i mitten. Den knäböjande generalen är Louis Trochu, Paris försvarare under belägringen.

Kommande utställning 2016

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i samarbete med Litografiska Museet och Jan Myrdal

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har övertagit Jan Myrdals samling av flygblad från Pariskommunen. Ett urval av dessa kommer att ställas ut på Litografiska Museet.

faustin

Faustin Betbeder, Årets karneval. ”… han låter mig dricka helt ensam … det är inte snällt det ….”. Akvarellerad litografi, 1871. Tryckeri: Barousse. På flaskans etikett: Mousserande blod. Champagne 1871. Alsace med sin champagnetillverkning hade övergått till Tyskland och bytt namn till Elsass efter freden.

Det faller sig naturligt eftersom alla flygbladen är litografiska tryck färglagda med akvarellfärger. Flygbladen är ofta groteska. De skildrar belägringen av Paris under tysk-franska kriget 1870, kejsaren Napoleon III och hans hov och de insmickrande prästerna.

Efter att Paris fallit utbrast en folklig resning som fått namnet Pariskommunen. Det ledde till att Paris belägrades en gång till, nu av den regeringstrogna armén.

I flygbladen skildras Kommunen. En känd händelse var när Vendomekolonnen, krönt av en staty av Napoleon I, störtades. En av de ledande var här målaren Gustave Courbet.

Paris återerövrades och segrarna inledde en slakt på motståndarna under den blodiga veckan i maj 1871, där omkring 30 000 människor skoningslöst mördades. Courbet fick fly till Schweiz.

Utställningen kommer att gå av stapeln under tidiga våren 2016, mer information kommer.