Allas vår internationella kvinnodag


Den internationella kvinnodagen till ära vill vi passa på att lyfta fram ett par porträtt av tidiga socialdemokratiska kvinnoföreningar. Den första bilden har vi tidigare endast sett i beskuret skick, föreställande mittgestalten tobaksarbeterskan Augusta Lock. Vid en genomgång av bildmaterialet till Svensk arbetarrörelse under hundra år (1937), fann vi så hela gruppbilden. Vad passar bättre än till 8:e mars lyfta fram tidiga kvinnliga förgrundsgestalter? Varsågoda!

1187_sv_0448

Under påverkan från den stora strejken i Norberg 1891-1892 samlades ett antal radikala kvinnor på Tunnelgatan 12 i Stockholm den 11 juli 1892 för att bilda Sveriges första Socialdemokratiska kvinnoförening: Stockholms allmänna Kvinnoklubb. Överst i mitten på bilden står tobaksarbeterskan Augusta Lock som blev Interimsstyrelsens ordförande. Nummer fyra sittande är möbelpolererskan Amanda Horney som den 9 oktober 1892 blev föreningens första valda ordförande. Vid starten var man 59 medlemmar men innan årets slut var man cirka 200.

Vill du veta mer om Stockholms allmänna kvinnoklubbs öden under de tidiga åren kan du läsa boken  Från Alma till Ulla, Stockholms Allmänna kvinnoklubb de första 50 åren. 1892-1942, som du finner i biblioteks webbkatalog.

1187_sv_0860

Gävle Socialdemokratiska kvinnoklubbs första styrelse, årtal okänt, Fotograf: okänd, Fotosamlingen ARAB

Kiruna Socialdemokratiska kvinnoklubb 1904

Kiruna Socialdemokratiska kvinnoklubb 1904, Fotograf: okänd, Fotosamlingen ARAB