När gatan tog mediemakt – Pariskommunens bilder : utställning


Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i samarbete med Litografiska Museet och Jan Myrdal har glädjen att annonsera både en utställning och en bokrelease.

pilotell

Pilotell, Revolutionära skisser (4). "För små". Akvarellerad litografi, 1871. Tryckeri: Talons Marianne mäter regeringssidans dignitärer med Adolphe Thiers i mitten. Den knäböjande generalen är Louis Trochu, Paris försvarare under belägringen.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har övertagit Jan Myrdals samling av flygblad från Pariskommunen. Ett urval av dessa kommer att ställas ut på Litografiska Museet.

Det faller sig naturligt eftersom alla flygbladen är litografiska tryck färglagda med akvarellfärger. Flygbladen är ofta groteska. De skildrar belägringen av Paris under tysk-franska kriget 1870, kejsaren Napoleon III och hans hov och de insmickrande prästerna.

Efter att Paris fallit utbrast en folklig resning som fått namnet Pariskommunen. Det ledde till att Paris belägrades en gång till, nu av den regeringstrogna armén.

I flygbladen skildras Kommunen. En känd händelse var när Vendomekolonnen, krönt av en staty av Napoleon I, störtades. En av de ledande var här målaren Gustave Courbet.

Paris återerövrades och segrarna inledde en slakt på motståndarna under den blodiga veckan i maj 1871, där omkring 30 000 människor skoningslöst mördades. Courbet fick fly till Schweiz.

Utställningen öppnar klockan 13.00 i närvaro av Jan Myrdal.

Arrangörer: Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Litografiska museet

Bokutgivning : När gatan tog mediemakt – Pariskommunens bilder

Den nyutgivna boken När gatan tog mediemakt – Pariskommunens bilder av Jan Myrdal med medverkan av Jan af Burén och Hans Larsson, utgiven av Celanders förlag, säljs under vernissagedagen till ett förmånligt pris.

faustin

Faustin Betbeder, Årets karneval. ”… han låter mig dricka helt ensam … det är inte snällt det ….”. Akvarellerad litografi, 1871. Tryckeri: Barousse. På flaskans etikett: Mousserande blod. Champagne 1871. Alsace med sin champagnetillverkning hade övergått till Tyskland och bytt namn till Elsass efter freden.

Vägbeskrivning

Litografiska Museet finns på Sundby Gård i Huddinge, 6 km från Huddinge C, väg 259 mot Haninge.

P-plats finns vid Ridhuset. Pendeltåg till Huddinge C, därefter buss 709 mot Länna, hållplats Sundby Gård. Följ skyltar till museet.

Lunch/brunch finns att äta på Sundby Gårds Värdshus www.sundby-gard.se

Litografiska Museet, Sundby Gård, Huddinge. Öppet onsdagar 11-15, söndagar 11-16 (stängt juli). www.litografiskamuseet.se