Aapo Roselius om : De finska fascisterna


Ett nyskrivet verk av de tre historikerna Aapo Roselius, Oula Silvennoinen och Marko Tikka om fascismen i det finska samhället från tiden efter inbördeskriget 1918 till slutet av andra världskriget 1944.


Hur såg det ideologiska klimatet ut som gav utrymme för fascismen? Skiljde sig den fascistiska rörelsen i Finland från liknande rörelser i Europa under mellankrigstiden? Vilken roll spelade centrala institutioner och personer som propagerade för eller stödde fascismen? Boken redogör bland annat för ”Frihetskrigets frontmannaförbund”, finlandssvenska författar-brödraskapet ”Svarta Gardet” och en av tret-tiotalets största ungdomsorganisationer: ”De blåsvarta”.
I slutet av boken berörs dagens Finland med de fascistiska rörelser och yttringar som finns i samhället – även om detta, så som under mellankrigstiden, förnekas av aktörerna.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

Entré: 60 kronor

Arrangörer: Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ABF Stockholm