Vi bygger landet – av Yvonne Hirdman


Vi bygger landet är en av den svenska arbetarrörelsens klassiska kampsånger, men även en klassiskt översiktsverk av historikern Yvonne Hirdman av arbetarrörelsens historia fram till och med Olof Palme. bygger-landet-framsida

Vi bygger landet (1979) har sedan den gavs ut första gången vandrat mellan många nävar på bibliotek och i studiecirklar. Den tar upp arbetarrörelsens viktigaste händelser, ger en idébakgrund till organisationerna och personerna.

Vi vill passa på att uppmärksamma både boken och Yvonne då det just idag, den 18:e januari, är hennes födelsedag. Ett stort grattis till Yvonne!

Vill du ha ett gratisexemplar av boken?

medan-jag-var-ung
Under januari och februari kommer vi att skänka bort exemplar från boken i vår forskarexpedition. Besök oss och få ett gratisexemplar! Vi kommer även att bjuda på en hel del annan litteratur.

Läs om Yvonne Hirdmans egna ord kring Vi bygger landet

I Medan jag var ung : ego-historia från 1900-talet (2015) skriver Hirdman om dels upprinnelsen till boken men även om det ögonblick då hon skulle presentera boken framför “arbetarrörelsens hela elit” – däribland Tage Erlander och Olof Palme. Se även fotografierna från arkivet föreställande just Palme och Erlander vid mötet med Hirdman.

JA JÖSSES – samarbetet mellan mig och Hans Haste på Pogo Press som hade börjat efter lite trevande på vårvintern 1975 – nu låg boken där. Stor, praktfull, fylld av bilder, av små textbitar efter varje kapitel ur protokoll, böcker och artiklar, dikter. Det var Hans Hastes dröm som nu gick i uppfyllelse mer än min: en bok om den svenska arbetarrörelsens framgångssaga – vi bygger landet.

Medan jag var ung : ego-historia från 1900-talet, Yvonne Hirdman (Ordfront: Stockholm, 2015) s. 254

Boken presenterades den 31 maj 1979 klockan 17.00. Nu stod jag här. Framför hela arbetarrörelsens elit och Haste lyste som en sol­uppgång. Där satt Olof Palme och där var Tage Erlander, oj oj. Där satt den gamle Anton Nilson (han som satte fyr på båten Amalthea där det fanns strejkbrytare och året var 1908 och en dog), hjälp, där satt Alva Myrdal och Gunnar Myrdal och – helvete – Hilding Hagberg och Gunnar Sträng och Torsten Nilsson, Axel Strand, Sven Andersson, Sven Aspling – och många, många fler. Rummet var fyllt. Rummet var varmt.

Medan jag var ung : ego-historia från 1900-talet, Yvonne Hirdman (Ordfront: Stockholm, 2015) s. 258

erlander-hirdman

Yvonne Hirdman, Tage Erlander och Hans Haste. Juni 1979. Fotograf ej angiven. ARAB, LO-tidningens arkiv: 2816/1/31

palme-hirdman

Yvonne Hirdman och Olof Palme. 1979. Foto: Jan E Nilsson, ARAB, LO-tidningens arkiv: 2816/1/31