Första gången för digitalt första maj-firande


Första maj-demonstration i Hudiksvall 2007.
Första maj-demonstration i Hudiksvall 2007. Foto: Wikimedia Commons

Nej, första maj är inte inställt. Människor samlas som vanligt för att protestera mot orättvisor i samhället, fast i år blir det digitalt istället för på gator och torg. Här kommer några tips på digitala evenemang.

Snart är det första maj och på grund av coronapandemin kommer arbetarnas högtidsdag att firas digitalt för första gången. Många organisationer sänder live på sina webbplatser och i sociala medier, med första maj-tal, musik, poesi och diskussioner. Du kan skriva hälsningar och frågor, och i stället för att applådera kan du skicka tummen upp och hjärtan till dem som framträder.

Här är några evememang som kommer att livesändas.

Socialdemokraterna och LO Sverige

Livesändning på Facebook kl 11.00-12.00. Första maj-tal av statsminister Stefan Löfven kl 11.00 och tal av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kl 11.30. Musik, filmvisning och röster från landet. Första maj-firandet går att följa på Facebook och på Socialdemokraternas Youtube.

Länk till evenemanget.

SSU och tankesmedjan Tiden

Livesändning på Facebook kl 13.00-14.00. Första maj-tal, apeller från Tiden samt panelsamtal om arbetarrörelsen och framtiden. Ni kan skicka in frågor till panelsamtalet.

Länk till evenemanget.

Vänsterpartiet

Livesändning på Facebook kl 12.00-14.00. Första maj-tal av Jonas Sjöstedt kl 12.30. Hälsningar från första maj-firare runt om i Sverige. Musik med Popsicle!, Stefan Sundström och Karin Renberg. Farhiya Feysal, vinnare av ortens bästa poet 2018, framför en egen text.

Kl 13.15 sänds talkshowen ”Snack med Sjöstedt”, där några av gästerna är skådespelaren Ann Petrén, Roya Hakimnia, Socialistiska läkare, Sanna Tefke, vårdbiträde och ombud för Kommunal, och artisten Stefan Sundström.

Länk till evenemanget.

Kulturhuset Cyklopen

Radio 1 maj sänder live kl 9.30–00.00 på Cyklopens webbplats. Brandtal, livemusik, DJ:s, poesi, samtal, oljud, ljudkonst, quiz med mera.

Länk till evenemanget.

1 maj-snack om trygga jobb

Livesändning 24 april kl 11.00 (går även att se i efterhand). Redan nu på fredag den 24 april går det att ladda upp för första maj genom att se livesändningen av 1 maj-snack – Om trygga jobb på ABF Stockholms Facebooksida.

Det blir ett samtal om trygga jobb, facklig organisering och konsekvenserna av en otrygg arbetsmarknad. Vilka konsekvenser får timanställningar, gig-jobb och hoten om försämringar i lagen om anställningsskydd (LAS)? Medverkande: Elena Karlström, Vänsterpartiet (moderator), Ali Esbati, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson, Vänsterpartiet, samt Kajsa Bysell, avd 02 Stockholm-Gotland i Hotell- och restaurangfacket.

Arrangörer: Vänsterpartiet Storstockholm och ABF Stockholm.

Länk till evenemanget.

Dessutom kan du delta i manifestationen “Häng rött på 1 maj”. Häng ut ett något rött (en handuk, ett lakan, ett klädesplagg eller något annat) från balkongen eller fönstret. Ta en bild och lägg ut den på sociala medier med taggen #förstamaj. Här är Vänsterpartiet Malmös inspirationsvideo.

Vi ses på första maj!