Håkan Nilsson från ABF blir ny institutionschef för ARAB


Håkan Nilsson, från ABF Södermanland, tillträder som ny chef för ARAB i augusti.
Håkan Nilsson blir ny instutionschef på ARAB. Foto: Fredrik Pettersson, ABF Sörmland

Håkan Nilsson blir ny chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Han kommer närmast från ABF Södermanland, där han har varit verksamhetschef i fem år.  

– Jag ser fram emot att bli en del av ARABs verksamhet. Jag känner stor respekt för och glädje över mitt nya uppdrag, säger han.

Håkan Nilsson beskriver sig själv som en lugn, nyfiken och vetgirig person.

– Jag har i grunden en positiv hållning och det genomsyrar nog mitt ledarskap. På norrbottniskt vis — jag har mina rötter i Norrbotten — kan jag vara en ”envis typ” men jag är samtidigt en god lyssnare som gärna för samtal och är beredd att lyssna på andra, säger han.

Tidigare har Håkan Nilsson bland annat jobbat som HR-strateg i Eskilstuna och Ludvika kommuner. Han har erfarenhet av både statlig och kommunal verksamhet. Han känner till arbetarrörelsens olika delar, bland annat genom förtroendeuppdrag inom Kommunal, SAP Dalarna och ABF.

Håkan Nilsson tycker att ARAB har ett demokratiskt uppdrag att förvalta och berätta om historien ur arbetarrörelsens perspektiv och därmed också lyfta fram viktiga samtidsfrågor.

– Jag tror att det är viktigt att försöka nå ut med vad ARAB gör och ”marknadsföra” ARABs verksamheter. Det kan exempelvis handla om att stärka och utveckla relationer med ”gamla” organisationer men även att väcka intresse hos nya organisationer och andra sociala rörelser.

– Vi är jätteglada över att ha rekryterat Håkan Nilsson som ny ordinarie chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Vi hälsar honom välkommen och ser fram emot ett gott samarbete, säger Helene Lindahl, LO, som är ny styrelseordförande för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek sedan den 15 april.

Håkan Nilsson tillträder som institutionschef i augusti. Han efterträder då Monica Sparrman som har varit tf chef sedan maj 2019.