Fyrtio nya fotoalbum i Tage Erlanders arkiv


Nu finns ytterligare fyrtio fotoalbum tillhörande Tage Erlanders personarkiv tillgängliga hos oss på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. De nytillkomna fotoalbumen utgör en del av vårt arbete med att under 2020 ordna och förteckna material som ännu inte har inordnats i Tage Erlanders personarkiv.

Bland de fyrtio nya fotoalbumen finns bland annat ett som visar ett statsbesök i Jugoslavien 1957 genom Tage Erlanders ögon, komplett med kommenterande bildtexter.

Fotografi föreställande middag utomhus, Tage Erlander med fru i Jugoslavien 1957
Tage Erlander på besök i Sarajevo, 1957. Tage Erlanders arkiv, refkod: 156/5/2/vol 20. Fotograf ej angiven.

Andra fotoalbum porträtterar Tage Erlanders statsbesök i Iran och Israel. Det finns även album med bilder ett besök från Italiens president på Asea 1966 samt ett sovjetiskt statsbesök i Sverige. Utöver mötena med utländska potentater finns här exempelvis ett fotoalbum som dokumenterar en resa i Norrbotten och Lappland 1949, liksom ett tillägnat företaget Osby-pannans trettioårsjubileum.

Tage Erlander i samtal med Inga Skårpa från Ruoktu. Tage Erlanders arkiv, refkod: 156/5/2/vol 11. Fotograf ej angiven.

Ett annat speciellt fotoalbum tar oss med på besök på The Erlander Home Museum i Rockwood, Illinois. Museet, som än idag drivs av The Swedish Historical Society of Rockford, är döpt efter en svensk-amerikansk immigrantfamilj utan några släktband till Tage Erlander.

I samband med sitt USA-besök 1952 passade Tage Erlander dock på att besöka museet, som tog emot honom med pompa och ståt.

Se följande volymer i Tage Erlanders arkiv: 156/5/2/11-37

Tito Jozip Bros och Tage Erlander
Tage Erlander och Josip Broz Tito, 1957. Fotograf ej angiven.