Fyrtio nya fotoalbum i Tage Erlanders arkiv


Nu finns ytterligare fyrtio fotoalbum tillhörande Tage Erlanders personarkiv tillgängliga hos oss på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. De utgör en del av vårt arbete med att under 2020 ordna och förteckna arkivmaterial som ännu inte har inordnats i Tage Erlanders personarkiv.

Bland de nytillkomna fotoalbumen märks bland annat ett som visar oss ett statsbesök i Jugoslavien 1957 genom Tage Erlanders ögon, komplett med kommenterande bildtexter.

Fotografi föreställande middag utomhus, Tage Erlander med fru i Jugoslavien 1957
Tage Erlander på besök i Sarajevo, 1957. Tage Erlanders arkiv, refkod: 156/5/2/vol 20. Fotograf ej angiven.

Andra fotoalbum porträtterar statsbesök i Iran och Israel, liksom ett besök från Italiens president på ASEA 1966 och ett sovjetiskt statsbesök i Sverige. Utöver dessa möten med utländska potentater finns här till exempel ett fotoalbum som dokumenterar en resa i Norrbotten och Lappland 1949, liksom ett tillägnat företaget Osby-pannans trettioårsjubileum.

Tage Erlander i samtal med Inga Skårpa från Ruoktu. Tage Erlanders arkiv, refkod: 156/5/2/vol 11. Fotograf ej angiven.

Ett annat speciellt fotoalbum tar oss med på besök på The Erlander Home Museum i Rockwood, Illinois 1952. Museet, som än idag drivs av The Swedish Historical Society of Rockford, är döpt efter en svensk-amerikansk immigrantfamilj utan några släktskapsband till Tage Erlander.

I samband med sitt USA-besök samma år passade Tage Erlander dock på att besöka museet, som tog emot honom med pompa och ståt.

Se följande volymer i Tage Erlanders arkiv: 156/5/2/11-37

Tito Jozip Bros och Tage Erlander
Tage Erlander och Josip Broz Tito, 1957. Fotograf ej angiven.