Valsalong 2006


”Gärna pension – men först en rejäl jämställdhet” – män och kvinnor på svenska valaffischer. Utställning i forskarexpeditionen 25 april – 15 september 2006.

Välkommen till vår Valsalong. Vi har grävt djupt i våra stora samlingar av valmaterial och kan nu stolt presentera en historisk utställning på temat ”Gärna pension – men först en rejäl jämställdhet”. Utställningen handlar alltså om män och kvinnor på svenska valaffischer, ett tema som faller sig naturligt i en tid när alla partier säger sig vara feministiska.

Med valaffischerna som tidsspegel vill vi belysa hur det varit under tidigare perioder. Vi har letat upp affischer som innehåller ett tydligt budskap om mäns och kvinnors olika roller och villkor i det svenska samhället under skilda tider. De flesta härstammar från valaffischens guldålder på 30-, 40- och 50-talen. Men urvalet spänner över hela perioden från den allmänna rösträttens genombrott 1921 – för jämnt 85 år sedan – fram till årets val.

Välkommen!

Affischtävlingen vid valsalongens öppnande den 25 april 2006

Kvällen då valsalongen öppnade hölls en omröstning för att utse den bästa bland de utställda affischerna. Resultatet:

  1. Begåvad men fattig – ge honom lika chans (SSU 1948), blev vinnande affisch med elva röster.
  2. Jag röstar på socialdemokraterna för jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi (SAP 1985), även känd som Dalmatinern, kom tvåa med sex röster.
  3. Gärna medalj, men först en rejäl pension (SAP 1958) och En fast kurs med folkets förtroende (SAP 1940) kom på delad tredjeplats med fem röster vardera.

De tävlande ombads även att motivera sitt val. Den vinnande motiveringen till den segrande affischen skrevs av Björn Arnoldhsson:

”För min far som aldrig fick chansen. För mina kamrater som fick stanna i folkskolan. För Britta, den mest begåvade av oss alla, som aldrig fick chansen för att hon var flicka”.

Andra om valsalongen

Länkarna öppnas i nytt fönster.