Utställning: Solveig Norrman – En familjehistoria i 1900-talets svenska arbetarrörelse


Välkomna till pressvisning och fika tillsammans med konstnären Solveig Norrman.

Tid: Torsdag 26 september kl 15–16
Plats: Arbetarrörelsen arkiv och bibliotek i Flemingsberg

Utställningen är resultatet av ett stort projekt som konstnären Solveig Norrman arbetat med under fyra intensiva år. Över 50 stora oljemålningar har det blivit. Den senast färdigställda målningen i projektet är daterad 2013. När man vandrar omkring bland de utställda verken är det som att kliva in i ett stort familjealbum fyllt av färgsprakande starka bilder där de tidigaste minnena är från 20-talet.

Solveig Norrman, demonstrationsbild

Solveig Norrman, demonstrationsbild

Det är inte vilket familjealbum som helst och inte heller vilken familjehistoria som helst som avtecknas, det är både en tidshistoria och en arbetarrörelsens historia.
Solveigs pappa Einar Norrman var LO:s förste vice ordförande 1948–55.
I sin avsky för krig skrev han 1955 under ett upprop för fred och mot atomvapen, kallad Wienappellen.

Detta utspelade sig under McCarthyismens och det kalla krigets första år, då en långt driven kommunistskräck spred sig i hela världen och självklart även till Sverige. Det var inte okontroversiellt för en högt uppsatt LO-man att ta ett sådant initiativ och han misstänktes för att vara kommunist.

Denna handling kom att få ödesdigra konsekvenser för Einar Norrman och blev början på en väg ut i en kyla som varade i decennier, inte bara för honom själv utan för alla hans närstående. Under lång tid övervakades familjen, även de små barnen, av SÄPO. Om detta har Solveigs bror Leif Norrman skrivit artikeln ”En familjs öde i SÄPOs händer” som publicerades i DN 2003.

Att Solveig Norrmans eget liv också varit dramatiskt ser man tydligt i utställningens minnesbilder. Hon bodde under 50-talet i Chile där hon har familjeband sedan dess. Solveig Norrman har ett starkt personligt engagemang för arbetarrörelsen och dess historia. Hon sörjer över både den historielöshet och brist på ideologi som hon tycker finns inom rörelsen idag. Hon har tillsammans med sina två bröder Leif och Lars Norrman efter många års forskning och sökande sammanfört och systematiserat material till ett Einar Norrman-arkiv som nu finns hos Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Solveig Norrman, Till Wien 1929

Solveig Norrman, "Till Wien 1929"

Senast Solveig Norrman ställde ut i Stockholm var 2011, då hon deltog i Vårsalongen på Liljevalchs med verket ”Till Wien 1929”, en bild som visar tolv medlemmar i Värtans socialdemokratiska ungdomsklubb, på väg till Wien och den första socialdemokratiska ungdomsinternationalen.

Utställningen ”En familjehistoria i 1900-talets svenska arbetarrörelse” har tidigare i år visats i Sandvikens Konsthall och Skeppsta Hytta i Gnesta. Den kommer att visas på Arbetarrörelsen arkiv och bibliotek hela hösten 2013.

Under hösten planerar vi en del programverksamhet i anslutning till utställningen. Klart är att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer till utställningen för ett möte med konstnären vid ett programtillfälle den 12 november. Mer information om programmen kommer att publiceras löpande på vår hemsida.

Utställningen öppnar för allmänheten lördagen den 28 september kl 10-15.

För mer information kontakta:
Ana Durán
Projekt och utställningar
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ARAB
Elektronvägen 2
141 49 HUDDINGE

e-post: ana.duran [snabel-a] arbark.se
telefon: 08-412 39 32
mobil: 070-142 15 70