Boktips februari 2016


art-literature

Mckenna, Tony, Art, literature and culture : from a marxist perspective / Palgrave Macmillan, 2015, 215 s.

Vad har Marx med tv-serierna The Walking Dead, Game of Thrones eller True Detective att göra? Vad symboliserar egentligen de fantasilösa mugglarna hos Harry Potter? Och varför flockas zombierna i nutidens populärkultur? Journalisten och filosofen Tony McKenna tar på sig sina marxistiska glasögon för att analysera populärkultur och litteratur. Det handlar om klass naturligtvis och om kön. Underordning. Den begåvade Harry Potter är sinnebilden för uppåtsträvande medelklass. Trollkarlsvärlden bygger på alvernas slavarbete, de sägs vara nöjda med sin lott. Det ligger faktiskt i deras natur…
Suggestiva True Detective med sitt träsklandskap är inget annat än senkapitalismen i sin skymningstid och den våldsamma fantasyserien Game of Thrones en spegel för vår samtid. Här är det sociala motsättningar och maktkamp som driver på karaktärernas utveckling. Och zombierna i The Walking Dead är resultatet av en tygellös turbokapitalism, en värld utan sociala skyddsnät.sex-logner

Penny, Laurie, Sex, lögner och revolution/  Ordfront, 2015, 253 s.

Laurie Penny tycker det är dags för en ny feminism. Den tongivande feminismen har varit den som förts fram av heterosexuella, vita kvinnor i medelklassen – dvs. ”karriärfeministerna”. Här dissekeras den moderna kvinnorörelsen, patriarkatet nyliberalismen. Det är Roligt att läsa Laurie Penny! Hon är rapp och slagfärdig och man vill citera henne hela tiden.

Den här boken kommer inte hjälpa dig att hitta en ny man, bli snygg i håret eller behålla jobbet. […] Den feminism som säljer är en sorts feminism som inte hotar någon, en uppåtsträvande feminism som talar om skor och shopping och sockerfritt godis, men inte om fattiga kvinnor, queera kvinnor, fula kvinnor, transsexuella kvinnor, sexarbetare, singelföräldrar eller någon annan som inte passar in i de givna ramarna.

Moderna kvinnor är så slutkörda att de sjudande av frustration har börjat baka travar av larviga småkakor och svassa omkring i retroklänningar med 1950-talsmönster.

Pennys personliga, råa stil kan säkert provocera en del. Men är man det minsta intresserad av sex, pengar och politik ska man läsa denna bok.

(red.) Weibel, Peter, Global activism : art and conflict in the 21st Century /  MIT Press, 2015, 717 s.

global-activism
Globaliseringen och den tekniska utvecklingen inom informations- och kommunikationsteknik har lett till en ny sorts aktivism. Redaktören Peter Weibel kallar det för ”artivism”, dvs. en slags sammansmältning av aktivism och konst. Men det handlar också om utvecklingen av en performative democracy, en performativ demokrati. Dagens politiska aktivism sker ofta i form av spontana massprotester, som under den arabiska våren t.ex. Aktivisterna använder sig av sociala medier och man skapar konstnärliga performances av olika slag. Denna bok utgår också från utställningen ”global aCtiVSm” på Museum of Contemporary Art, ZKM, Karlsruhe, 2013-2014.
Global activism tar upp många aspekter av ”artivism” och ”performativ demokrati.” Här presenteras mängder av konstobjekt. Det är bilder av utställningar, videos, fotografier, graffiti, demonstrationer, ockupationer, utförda performances och installationer, webbsidor etc.  Här presenteras många konstnärer, aktivister, nätverk och organisationer. Essäer av tänkare som Slavoj Žižek, Antonio Negri, Noam Chomsky med flera ingår. Kort sagt, detta är ett mycket omfattande verk som tar upp aktivism över hela världen och även går in på historisk och filosofisk bakgrund.