Konferens om sexuella trakasserier på jobbet


Forskare från olika länder diskuterar strategier för makt och motstånd på konferensen om sexuella trakasserier på arbetsplatsen som pågår 8-10 mars i Norrköping. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek är en av arrangörerna.

På Internationella kvinnodagen 8/3 startade konferensen, Long-term global perspectives on preventing sexual harassment in the workplace: policy, practice and strategies. Ett femtiotal forskare från olika länder är på plats på Arbetets museum i Norrköping för att presentera sin forskning, lyssna på föreläsningar och delta i paneldebatter. Ytterligare andra deltar via videolänk.

Internationella kvinnodagen

På söndagskvällen 8/3 berättade Silke Neunsinger, forskningsledare på ARAB, om Internationella kvinnodagen ur ett historiskt perspektiv.

Adwoa Sakyi, som är IUL:s koordinator för kvinnoprojektet ”Promote women’s participation in their unions Africa”, höll en föreläsning via videolänk. Några av projektets mål är lika löner, en bra arbetsmiljö och arbetsplatser fria från våld och sexuella trakasserier. Att få kvinnor att arbeta fackligt på alla nivåer är ett annat viktigt mål. Nätverket har också arbetat för att ILOs konvention 190, mot våld och trakasserier i arbetslivet, ska bli verklighet. Konventionen antogs i juni 2019.

Paneldebatt om strategier

Måndagen och tisdagen innehåller sex programpunkter på olika teman, där drygt tjugo presentationer ingår. Därutöver blir det flera föreläsningar och paneldebatter. Konferensen kommer att avslutas med en paneldebatt där forskare diskuterar vad som behöver göras för att sätta stopp för sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Konferensens deltagare är inbjudna forskare. Den är inte öppen för allmänheten.

Arrangörer är Arbetets museum, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek samt LO, i samarbete med Linköpings universitet och FORTE – Forskningsrådet för hälsa arbetsliv och välfärd.

Parallellt med konferensen visar Arbetets museum utställningen #Metoo – a code that changed the world. Utställningen berättar om hur #metoo-rörelsen spred sig över världen från 2006 till idag. Hur startade den? Vad var det som gjorde att rörelsen spred sig så snabbt och fick så stort genomslag?