Arbetarlitteraturens dag 2021 blir en höstträff


Vid den här tiden på året brukar vi bjuda in till Arbetarlitteraturens dag på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. I år siktar vi på att istället anordna litteraturdagen i höst.

Förra året samlades ett sjuttiotal personer den 8 februari för att bland annat lyssna på ett föredrag om Gunnar Kieris och Ivan Sundströms bok Första arbetskompaniet Storsien – en bok om politisk internering 1939-1940. De litterära sällskapen för arbetarförfattarna samt Föreningen Arbetarskrivare var på plats med bokbord och för att berätta om sina verksamheter.

I år satsar vi på en höstträff istället på grund av covid-19-situationen. Vi återkommer i början av hösten med datum och program. Fram till dess ska vi försöka tipsa om bokutgivning och annat som är på gång i de litterära sällskapen för arbetarförfattarna.

Syftet med litteraturdagen är att lyfta fram arbetarlitteraturen, såväl den äldre som den nyare. Det blir ett tillfälle att träffas för att utbyta erfarenheter, tipsa om aktiviteter och prata om samarbeten. Det blir också ett sätt för litteratursällskapen att ”upptäcka” möjligheten att skapa arkiv hos ARAB för sina respektive författare och för sällskapet.

Evenemanget är ett samarbete mellan Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ABF Stockholm och Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap (AKS).

På föreningen De litterära sällskapen i Sveriges webbplats (DELS) finns mer information om de litterära sällskapen för arbetarförfattarna.

Här kan du läsa en artikel om Arbetarlitteraturens dag 2020.