Hannes Rolf: En fackförening för hemmen


Föreläsning | 4 maj 14.00-14.45

Hannes Rolf.

Hyresgästföreningen är idag en etablerad organisation med ett stort inflytande på hyresmarknaden och bostadspolitiken. Så har det dock inte alltid varit. De första hyresgästföreningarna i Sverige bildades i slutet av 1800-talet men det skulle dröja till mellankrigstiden innan rörelsen fick ett riktigt genomslag. Hyresgästernas kollektiva mobilisering var i många fall dramatisk, med hyresstrejker, blockader och hyressänkningsaktioner som fastighetsägarna bemötte genom åtal och vräkning. Samtidigt ägnade sig hyresgästföreningarna åt både politisk påverkan och bostadskooperativa projekt för att främja hyresgästernas sak.

Idag, när den svenska hyresmodellen är mer ifrågasatt än på länge, kan det vara bra att minnas den mobilisering som flyttade fram hyresgästernas maktpositioner och gav deras organisationer en plats i den svenska modellen.

Hannes Rolf är doktor i social välfärd och disputerade i november 2020 på en avhandling om hyresgäströrelsens historia fram till hyresregleringslagen 1942.

Seminariet är gratis och öppet för alla men kräver registrering senast den 30 april. Anmäl dig genom att fylla i formuläret nedan. Du kommer att få en Zoom-länk med e-post någon dag före seminariet.

Se fler digitala seminarier under våren 2021.


Språk: Svenska

Arrangör: ARAB, AKS, ABF Stockholm, ABF Göteborg, Arena