Kristin Linderoth: ”Man hamnade i en annan värld” – erfarenheter av Kommunalstrejken 2003


Föreläsning | 9 mars 2021 14-14.45

Kristin Linderoth föreläser om Kommunalarbetareförbundets strejk 2003.
Kristin Linderoth. Foto: Sarah Hirani

Under våren 2003 genomförde fackförbundet Kommunal en omfattande strejk för högre löner. De röda jackorna med parollen Vi tar fajten! syntes överallt i Sverige. Frågan om vad välfärdsarbetet egentligen är värt blev ställd på sin spets, liksom vilka möjligheter och begränsningar som omgärdar arbetarkamp i offentlig välfärdssektor. 

Fackligt aktiva kommunalares muntligt förmedlade erfarenheter visar också att konflikten handlade om mer än kronor och ören. De strejkande tog strid för både omfördelning och erkännande och i strejken skapades nya kollektiva möjlighetshorisonter och visioner för facklig verksamhet.

Kristin Linderoth är  filosofie doktor i genusvetenskap. Hon disputerade vid Lunds universitet 2020 på avhandlingen Kampen om välfärdsarbetets värde: Fackligt aktiva kommunalare minns strejken 2003. Just nu jobbar hon som välfärdspolitisk utredare och är även verksam som frilansskribent och föreläsare. 

Se våra övriga digitala seminarier här.


Språk: Svenska.

Pris: Gratis.

Arrangör: ARAB, AKS, ABF Stockholm, ABF Göteborg, Arena.

Anmälan: Föreläsningen är öppen men kräver anmälan. Anmäl dig här via e-post