Boktips från golvet på kvinnodagen den 8 mars


Vi tipsar om böcker på 8 mars, Internationella Kvinnodagen! Fyra kvinnor skildrar det dagliga slitet vid en återvinningscentral, i kallskänken ochi livsmedelsbutik. Dessutom: En ny biografi om den danska socialisten Marie Nielsen samt Kristin Linderoths avhandling om erfarenheterna av Kommunalstrejken 2003.

Illustration: Ulrika Linder

Ulrika Linder: Återvinningscentralen, Galago (2020), 148 s

Bokomslag i gult och grått till Ulrika Linders bok Återvinningscentralen.

Konstnären Ulrika Linder har skapat ett sopuniversum med teckningar och foton där hon avbildar ansiktsuttryck, kroppshållningar och absurda detaljer. Hon har arbetat på återvinningscentraler i Örebro kommun sedan 2014. Boken skildrar långa dagar fyllda av sopor, svett och möten med besökare som tror sig veta bäst. Linder iakttar och listar ”störiga typer på AVC”: Aggressiva pappan, raljeraren, containerklättraren och skogsmullen. Kvinnorna är, enligt Linder, generellt bättre på att källsortera och följa skyltarnas direktiv. I boken finns också ett stråk av ren arbetsglädje. Linder älskar att köra grävmaskin, njuter av att få krossa möbler och har inget emot att vada ut i den slabbiga sörjan på arbetsplatsen.

Renhållningscentralen visar sig dessutom vara en sista anhalt för minnen och förunderligheter. Bland soporna finns allt från en bröllopsklänning till porslinshundar, elektriska fotbad och en samling levande kräftor.

Ulrika Linder  finns på Instagram under namnet @Diskbänkstecknaren.


Erika Petersson: Drottningen i kassan, Ordfront (2017), 149 s

Bokomslag i grönt och svart till Erika Peterssons bok Drottningen i kassan.

Boken skildrar kassapersonalens vardag i text och bild, och berättar anekdoter om konstiga saker som man inte tror händer i en butik. Erika Petersson analyserar kunderna och deras beteenden på ett lika avslöjande som roligt sätt. En del av den inofficiella yrkesbeskrivningen är att vara trevlig och hjälpsam mot människor som inte alltid är snälla tillbaka. Vad som ingår i begreppet service är en definitionsfråga; vissa tycker att det är att få hjälp när de frågar efter något, andra att det är att få bete sig som ett litet barn som inte ätit mellanmål utan att bli ifrågasatt.

Boken går både att läsa som en arbetarskildring och som en humorbok, kanske speciellt om du själv har ett servicejobb. Den ger också en tydlig lektion i kundhyfs!

Precis som när man typ sorterat Plopp i 34 minuter och lagt alla chokladkakor helt perfekt jämnt och underbart och med etikettsidan uppåt och så kommer det någon kund som bara HATAR ALLT VACKERT och förstör och kanske gud förbjude lägger en Twix på tornet så att all underbart i hela mänskligheten förstörs och Bambis mamma är död och man påminns igen om alltets förgängelse.

Ur Drottningen i kassan

Erika Petersson twittrar på @kassadrottning, underhållande även där.


Sayaka Muratas: Convenience store woman, Bungeishunjū (2016), 160 s

Bokomslag i turkost till Convenience Store Woman.

Det finns jobb som det är underförstått att man ska ha under en period av sitt liv och sedan lämna bakom sig. Det är detta fenomen som Convenience store woman bok handlar om. Keiko arbetar i en närbutik och får hela tiden nya arbetskamrater. Själv har hon arbetat i butiken sedan den öppnade för 18 år sedan. Där finns så kallade job hoppers som ständigt byter arbete, där finns de sjukskrivna som ska tillbaka in i arbetslivet med deltidsjobb, där finns mammorna som inte hinner ett heltidsjobb och där finns studenterna i behov av extra pengar.

De anställda övar på samma vänlighetsfraser och breda leenden varje morgon. Keiko förlorar sina känslor, tankar och uttryck och lever sitt liv som en del av butiken. På nätterna drömmer hon om butiken. I hennes tankar förvandlas den till en levande varelse med egna känslor och behov, en varelse som hon sköter genom att fylla på chokladen och läsken. Boken har är översatt till ett tjugotal språk men finns ännu inte på svenska.


Jenny Wrangborg: Kallskänken, Kata förlag (2010), 93 s

Bokomslag i grått och gult till Jenny Wrangborgs diktsamling Kallskänken. Bilden föreställer en kniv.

Kallskänken är berättelsen arbetet i köket på ett kafé vid Avenyn i Göteborg. Ett myller av människor och deras öden omger dem. Kaféets kallskänk blir ett nav för vänskap, passioner och drömmar. Men även för tankar om jämlikhet och att arbetet borde vara på ett annat sätt. Boken bygger på författarens egna erfarenheter som kallskänka, men poesin handlar mer om kollektivet än om individen. Den skildrar en grupp kvinnor och män som sliter på ett kafé och som utgör en del av det kollektiv av underbetalda arbetare på vars existens vårt samhälle vilar.

kanske var det

någonting i sättet vi svarade på tilltal

det omärkbara som låg i luften

som gjorde honom illa till mods

tvingade honom att visa att vi alla

var utbytbara

Ur dikten Du sprider dålig stämning

Jenny Wrangborg har även gett ut diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra (2014). Hon har fått en rad utmärkelser, bland annat Stig Sjödin-priset och LO:s Kulturpris.


Morten Thing: Marie Nielsen och revolutionen – en biografi, Röda Rummet (2021)

Bokomslag till Morten Things Marie Nielsen och revolutionen. Svartvit porträttbild och text i rött.

Nu släpps den svenska översättningen av en biografi över den danska socialisten Marie Nielsen (1875-1951). Marie Nielsen föds i ett fattigt torparhem i Herlev. Från 14 års ålder arbetar hon som piga och senare som städare, men lyckas ändå spara ihop pengar till en lärarexamen. I början av 1900-talet tillhör hon vänsteropposition inom den danska socialdemokratin. Våren 1918 bildar hon tillsammans med andra Socialistisk Arbejderparti och hon spelade en stor roll när den danska kommunismen växte fram. Kvinnofrågorna engagerar henne och hon är med och bildade Arbejderkvinders Oplysningsforening, en samlingspunkt för oppositionella kvinnliga socialister och aktivister, och blir även redaktör för Kvindernes Oplysningsblad. Hon tar initiativ till att föreningen framför krav på information om preventivmedel, rätt till fri abort samt avskaffande av straffet för fosterfördrivning.

Välkommen till ett digitalt seminarium om boken 25/3 kl 15:00! Författaren Morten Thing samtalar med bokens översättare Per-Olof Mattsson. Seminariet sänds på Arena Idés Facebook-sida.


Kristin Linderoth: Kampen om välfärdsarbetets värde, Leopard förlag (2020), 400 s

Bokomslag till Kristin Linderoths Kampen om välfärdsarbetets värde. Föreställer ryggen på en röd jacka med texten "Vi tar fajten!".

Under våren 2003 genomförde Kommunal en omfattande strejk för högre löner. De röda jackorna med parollen Vi tar fajten! syntes överallt i Sverige. Frågan om vad välfärdsarbetet egentligen är värt ställdes på sin spets, liksom vilka möjligheter och begränsningar som omgärdar kommunalares fackliga kamp. Strejken utspelade sig i hjärtat av den offentliga välfärdssektor som varit central för det socialdemokratiska samhällsbygget. Därmed blottläggs spänningar inom arbetarrörelsen kring prioriteringar, strategier och lojaliteter.  

Studien visar att kommunalarna kämpade för både omfördelning och erkännande, där deras värde som människor och arbetare sammanlänkades med välfärdsstatens värde. Vi får ny kunskap om arbete, könsrelationer och villkoren för facklig kamp. Det blir tydligt att skillnader mellan tjänstearbete och varuproduktion, liksom mellan offentlig och privat sektor, är centrala dimensioner när man undersöker strejkerfarenheter.

Kristin Linderoth är genusvetare vid Lunds universitet och boken är hennes doktorsavhandling.