Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ambivalent solidaritet. Nation, migration och rasifiering i Svenska Kommunalarbetareförbundet 1972–2002

februari 15 @ 18:00 - 19:00

Hur kommer det sig att den svenska fackföreningsrörelsen, trots 70 års invandring, fortfarande upprätthåller skiljelinjer mellan människor baserat på deras migrationsbakgrund? Med avstamp i denna fråga utforskas här det komplexa förhållandet mellan nationell tillhörighet, migration och rasism i en facklig kontext. Med fokus på Svenska Kommunalarbetareförbundets förståelser av migration under tidsperioden 1972–2002 belyses den fackliga solidaritetens ibland tvetydiga förhållande till arbetare med utländsk bakgrund och hur Sverige kom att föreställas som en i grunden jämlik och jämställd nation där rasism endast utgör en marginell företeelse. Detta är särskilt relevant att hos studera hos ett förbund som haft en central betydelse för framväxten av välfärdssamhället i Sverige och vars medlemmars arbete kan betraktas som en förutsättning för den sociala demokratins förverkligande.

Daniel Stridh disputerade 2023 i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Hans forskning behandlar ämnen som barnskötaryrkets historia, arbetslivets prekarisering och rasismens samtida historia.

Evenemanget äger rum på Zoom, använd länken nedan.

Detaljer

Datum:
februari 15
Tid:
18:00 - 19:00
Evenemang Taggar:
, ,
Webbplats:
https://us06web.zoom.us/j/82070005769

Arrangör

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, ABF Stockholm, LO-distriktet Stockholms län, Långholmens folkhögskola