Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Meidnerseminariet 2021

16 september 2021 @ 13:00 - 15:00

Välkommen Rudolf Meidner-seminariet 2021

Under seminariet kommer de senaste två årens Rudolf Meidner-pristagare, Astrid Elkjær Sørensen och Desirée Enlund, att presentera sina viktigaste resultat och därefter blir det ett panelsamtal som diskuterar betydelsen av dessa resultat för den fackliga rörelsen med representanter för fackföreningsrörelsen i Sverige och Danmark.

2019 tilldelades Astrid Elkjær Sørensen priset för sin bok Pæne pigers oprør – ligestillingsprojekter i de kvindedominerede fagforbund 1985-2010, Aarhus (2018). 

År 2020 fick Desirée Enlund priset för sitt arbete Contentious Countrysides. Social movements reworking and resisting public healthcare restructuring in rural Sweden, Umeå (2020).

2019 och 2020 års Meidnerpristagare Astrid Elkjær Sørensen och Desirée Enlund.

Astrid Elkjær Sørensen och Desirée Enlund.

Coronapandemin har riktat ljuset mot vårdens tillstånd och arbetsvillkoren för de vårdanställda. Problem som fackliga organisationer under många år har diskuterat möter nu ökad förståelse.

Den pågående sjukhusockupationen i Sollefteå och etableringen av en medborgarägd vårdcentral i Offerdal är exempel på nutida sociala rörelser för att förbättra situationen inom vården. 2020 års Meidner-pristagare Desirée Enlund har studerat dessa aktioner. Hon ställer grundläggande frågor om organisering och styrning, konkurrensutsättning, offentliga och privata utförare av välfärdstjänster även på lokalt plan.

Under pandemin har vi blivit uppmanade att applådera för att visa vår uppskattning för vårdpersonalen, en belöning som varken bidrar till höjda inkomster, bättre pension eller höjd sjukpenning. 2019 års Meidnerpristagare Astrid Elkjær Sørensen har analyserat de strategier och synsätt som genomsyrat de danska kvinnodominerade fackens arbete för jämställdhet på flera olika områden, inklusive lönefrågan. Hon förmedlar viktiga insikter om fackliga rörelsers arbete för jämställdhet.

Deltagare

  • Tobias Baudin, ordförande, Kommunal
  • Joa Bergold, välfärdsutredare, LO
  • Barbro Budin, tidigare programansvarig, IUF
  • Astrid Elkjær Sørensen, Aarhus universitet
  • Desirée Enlund, Linköpings universitet

Samtalsledare: Ella Niia, ordförande i forskningsrådet på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Rudolf Meidner-priset för forskning i fackföreningsrörelsens historia delas ut av forskningsrådet vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Institutionen instiftade priset när professor Rudolf Meidner, ordförande för forskningsrådet 1981-1996, fyllde 80 år.

Anmälan: Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla men kräver anmälan. Du får en zoom-länk med e-post någon dag före seminariet.

Frågor: silke.neunsinger [a] arbark.se

Detaljer

Datum:
16 september 2021
Tid:
13:00 - 15:00
Evenemang Taggar:
, , , ,

Arrangör

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Visa Arrangör-webbplats