Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Att tänka är nödvändigt – ”Michel Foucault”, Karl Lydén

05 november 2019 @ 17:15 - 18:00

Välkomna till den tredje föreläsningen av fyra, i föreläsningsserien ”Att tänka är nödvändigt”, ett samarbete mellan Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Södertörns Högskola.

Denna tredje föreläsning om ”Michel Foucault”, hålls av Karl Lydén, doktorand i filosofi, Södertörns Högskola.

Nedan följer en introducerande text till Foucault, av bibliotekarie Hans Larsson. 

Michel Foucault (1926-1984)

Hösten 1987 åkte jag och Lena och två katter till en stuga vi hyrt på Ingmarsö. Med i bagaget fanns Michel Foucaults Övervakning och straff, som utkommit på svenska det året och som jag inhandlat i City bokhandeln i ABF-huset på Sveavägen just innan avfärden.

Foucault fångade min uppmärksamhet från allra första sidan och jag kan nu inte låta bli att undra över om jag alls var sällskaplig under de där två veckorna på ön. På sätt och vis kan det sägas att Foucaults historia berättas ur ett ovanifrånperspektiv, i så måtto att de handlingar som läggs fram som berättelsens grund härstammar från de som makten haver eller de som är beroende av makten för sin karriär och sitt uppehälle. Men Foucault läser dem utifrån, med tydlig sympati för dem som de riktar sig mot, dem dess upphovsmän önskar styra och kontrollera. En sorts spioneriverksamhet från någon som borde varit lojal.

I några av sina senaste föreläsningar visade han på hur maktens teknologier över tid vidgades från att vara i huvudsak individorienterade till att bli inriktade mot själva släktet, mot mänskligheten i stort. Inte utan att möta motstånd, han betonade att strategier har en stark tendens att skapa motstrategier. Att försöka tänka annorlunda kan vara en sådan motstrategi.

Kommen en bit in i sin Sexualitetens historia stannade han till. Inte för att han plötsligt upptäckt att han haft fel, utan för att han upplevde en fara i att, möjligtvis av bekvämlighetsskäl, hålla sig till samma väg och blunda för stigarna intill. Han sökte sig tillbaka till ”den nyfikenhet som gör det möjligt att kasta loss från sig själv.”

Möjligtvis går det att tänka annorlunda, ”tänka på annat sätt än man tänker, och se på annat sätt än man ser.” Han fann frågan nödvändig att ställa, detta ”om man vill fortsätta att betrakta och att fundera.” I sin sista intervju talade han om att skriva en ”problematiseringarnas historia” och kunde i ett annat sammanhang mena att det istället för ”ett enkelt karakteriserande av vad vi är” handlade om ”att förmå att begripa varför och hur-det-som-är inte längre skulle kunna vara det-som-är.”

Hans Larsson

 

Hänvisningar i texten:

Foucault, Michel, The Foucault reader, Harmondsworth : Penguin, 1984, s. 381ff

Foucault, Michel, “Strukturalism  och poststrukturalism”, Res Publica 1985:3, s. 70

Rekommenderad vidareläsning:

Foucault och antiken. Red. Johan Sehlberg, Sven-Olov Wallenstein. Hägersten : Tankekraft förlag, [2017], 359 s.

Detaljer

Datum:
05 november 2019
Tid:
17:15 - 18:00
Evenemang Taggar:
,

Arrangörer

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Södertörns Högskola

Plats

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Elektronvägen 2
Huddinge , 141 49 Sverige
+ Google Map
Telefon
08-412 39 00
Visa Plats-webbplats