Så förvarar vi fanor och standar


Broderade respektive målade fanor och standar förvaras på olika sätt. Gemensamt för dem är att de mår bäst i en mörk miljö med jämn temperatur.

Våra fanor förvaras i ett magasin i Grängesberg. De målade fanorna förvaras liggande utlagda på bord så att målningen inte ska brytas och färgen flagna. Broderade fanor rullar vi runt en syrafri pappstafett.

Syrafritt papper skyddar både målningar och broderier. Tillbehören stång och toppemblem tar vi bort från duken och förvarar separat så att det mekaniska slitaget minimeras.

Unika nummer

Vi ger varje fana ett unikt nummer. Detta nummer skriver vi på ett bomullsband som vi försiktigt syr fast i fanans ena hörn. På fanstång, toppemblem och andra tillbehör binder vi fast en papperslapp med samma nummer. Lösa delar som sorgflor och tofsar förvarar vi arkivkartonger.

Fanbord av lövträ

Fanborden – där vi förvarar våra målade fanor – är byggda i lövträ eftersom barrträ avger mer farliga gaser än lövträ. Vi har inte låtit måla borden eftersom målarfärg också avger gaser som är skadliga för fanorna. Bordsskivorna skyddas med ett lager bomullstyg för att skydda fandukarna mot mekaniskt slitage.

Bomullstyg ovanpå fanorna skyddar också mot damm och mot luftföroreningar. Borden har vi låtit bygga i olika höjd så att de kan stå tre stycken ovanpå varandra. Vi har också försett dem med stora hjul så att de lätt går att dra ut och rulla in på plats igen. Hyllorna som de broderade fanorna förvaras i är gjorda av plåt.

Förvaringsmiljön kritisk

Gamla fanor är känsliga för ljus så vi försöker förvara dem mörkt. Temperatursvängningar är inte bra för känsliga tyger och målningar. Vi försöker därför hålla en så jämn temperatur som möjligt och bäst är om temperaturen är låg, helst inte högre än 15-18 grader.