Bosdotterpris till Frank Meyer


2012 års Kjersti-Bosdotter-pris för bästa artikel i tidskiften Arbetarhistoria går till tysk-norske historikern Frank Meyer för hans artikel “Multinasjonale konserner, mennesker og miljø i den globale aluminiumindustrien. Porto Trombetás (Brasil) og Årdal (Norge)”, i Arbetarhistoria nr 143-144.

frank-meyer
Motiveringen lyder:
Genom att följa brytningen av bauxit i Porto Tombetás i den brasilianska regnskogen till aluminiumsmältverket i Årdal på norska västkusten fångar historikern Frank Meyer i ett koncentrat hur den globalt opererande kapitalismen fungerar.

Meyer visar hur den multinationella aluminiumindustrin skaffade sig dominans i Brasilien under diktaturtiden liksom i Norge under den tyska ockupationen. Arbetarna fick betala med hälsovådlig arbetsmiljö och lokalbefolkningen med starka föroreningar i den yttre miljön. Arbetslösheten slår till när produktionen flyttas till områden med än mer gynnsamma betingelser för företagen. Frank Meyer diskuterar på ett klargörande sätt i sin artikel följderna för arbetarna i den komplicerade situation som uppstår i globaliseringens spår.

Frank Meyer är historiker och chef för Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek i Oslo.

Kjersti Bosdotter-priset instiftades av styrelsen för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i december 2010 för att i samband med hennes pensionering tacka Kjersti Bosdotter, kulturombudsman vid IF Metall, för hennes mångåriga engagemang för institutionen. Prissumman är på 5 000 kr och Kjersti Bosdotter ingår själv i priskommittén.

För ytterligare information:

  • Forskningsledare Silke Neunsinger
    silke.neunsinger[snabel-a]arbark.se eller 08- 412 39 27
  • Institutionschef Lars Ilshammar
    lars.ilshammar[snabel-a]arbark.se eller 08-412 39 01

Tidigare pristagare

2011: Göran Salmonsson

Artikel: “Har kunskap om historien någon betydelse i det fackliga arbetet?”, i Arbetarhistoria nr 138-139

2010: Peter Winn

Artikel: “Flyktingar och emigranter. Chiles historia och chilenarna i Sverige”, i Arbetarhistoria nr 134-135.