Konst i varje vrå på vernissagen för Rörelsens andning


Konstnärer

Bild 1 av 15

Konstnärsgruppen: Zara Arrehed, Patrick Kretschek, Hannah Federley Holmkvist, Heidi Edström, Linnea Hansander och Josefina Malmegård.

Konst i arkivmiljö och spännande möten stod på programmet när ett femtiotal konstintresserade besökte invigningen av utställningen Rörelsens andning på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek fredagen den 20 augusti.

Vernissagen för utställningen Rörelsens andning började utomhus och fortsatte därefter inne i ARABs bibliotek. Sex konstnärer, med minnena från Brunnsviks folkhögskola gemensamt, visade resultatet av ett konstprojekt i arkivmiljö under ett och ett halvt år.

De medverkande konstnärerna är Zara Arrehed, Hannah Federley Holmkvist, Heidi Edström, Linnea Hansander och Josefina Malmegård. De är alla före detta Brunnsvikselever, som har studerat konst på skolan innan den flyttade från platsen. Patrick Kretschek är konstnärlig ledare för projektet, som har bedrivits inom ramen för det konstnärsresidens som han haft på ARAB.

Håkan Nilsson, institutionschef för ARAB, hälsade välkommen.

– Det är ett sant nöje att vara med och inviga Rörelsens andning. Konsten har en viktig roll i samhället och i våra liv. Verken är inspirerade av vårt arkivmaterial, vilket gör att nya grupper människor kan upptäcka det och att vi får se det med nya ögon, säger Håkan Nilsson. 

Sorgmarsch för Brunnsvik

Utställningen innehåller bildkonst, video, ljudinstallationer, objekt med mera. Filmaren Zara Arrehed lyfter i sitt videoverk Illegal work fram människor i utsatta situationer som blir utnyttjade som arbetskraft. Kompositören Hanna Federley Holmkvist har skapat en sorgmarsch tillägnad Brunnsvik. Hennes utgångspunkt var Hugo Alvéns komposition Hjalmar Brantings sorgmarsch, som framfördes på statsministerns begravning 1925.

Josefina Malmegårds verk är en diptyk med projicerade animationer, där hon använder ärvda fotoalbum med familjebilder som arbetsmaterial. Heidi Edström har i sitt arbete utgått från arbetarrörelsens relation till eld. Linnea Hansander deltar med verket Brunnsviksandan, som i sin tur hör samman med åtta textila ridåer som hänger i taket på biblioteket. Ridåerna är skapade under en seanshelg på Brunnsvik av Linnea Hansander, Jelena Rundqvist, Evelina Hägglund, Martin Klein, Beata Sjöstedt, Petrea K Marklund och Yrsa Heijkenskjöld.

Skulptural maskin

Patrick Kretschek, slutligen, har byggt en skulptural maskin med handmålade arkivhyllor och uppspelningsutrustning, där besökarna kan titta, lyssna och känna.

– Det är roligt att ha utställningen utanför de vanliga konstarenorna, på en institution som har ett annat syfte än att visa konst. På vernissagen kom såväl forskare, lokalpolitiker och arkivarier som filmare, musiker och konstnärer. Det visar verkligen hur bra det kan bli när olika världar möts, säger han.

Utställningen pågår till och med torsdagen den 28 oktober 2021, och är öppen tis-tor kl 10–17. Välkommen!

Du kan läsa en artikel om konstprojektet här.

Se bilder på konsten på www.bokstugan.info.