Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mikro- och makroanalytiska metoder inom global arbetarhistoria

januari 22 @ 17:15 - 19:30

Filippinska och danska städerskor på Hotell Richmond, Köpenhamn, 1972. Se information på fillipinernesdanmarkshistorie.dk

Välkommen till en föreläsning om mikro- och makroanalytiska metoder inom global arbetarhistoria av Christian G De Vito, forskare vid Bonn Center for Dependency and Slavery Studies.

Global arbetarhistoria har radikalt utvidgat den tematiska, kronologiska och geografiska räckvidden för arbetarhistoria och har tvingat historikerna att ompröva nyckelbegrepp för sin disciplin. Inom den globala arbetarhistorien har emellertid diskussionen om rumslighet och vilken kunskap man kan nå inom fältet släpat efter. Vad är ”det globala” i den globala arbetarhistorien?

Föreläsningen vill bidra till denna diskussion och tar upp frågor om mikro- och makroanalytiska metoder, agens och social struktur samt skalan från lokalt till globalt. Den ansluter till den pågående debatten om möjligheten att kombinera global historia och mikrohistoria och lyfter fram betydelsen av ett mikrospatialt perspektiv för en mer inkluderande global arbetshistoria.

Christian G De Vito är forskare vid Bonn Center for Dependency and Slavery Studies (BCDSS), University of Bonn, där han samordnar forskningsprojektet Punishment, Labor, Dependency. Hans forskning handlar om komplikationerna av bestraffande och imperialistisk praxis i den spanska monarkin (1700- och 1800-talet). Han har publicerat texter om global arbetarhistoria, bestraffningens historia och kopplingarna mellan mikrohistoria och globalhistoria.

Föreläsningen arrangeras inom ramen för den internationella workshopen Methods for Global Labour Histories 22-24 januari 2020. Samtalsledare: Marcel van der Linden, IISH, Amsterdam.

Bild från projektet fillipinernesdanmarkshistorie.dk Foto: Gitte Kabéll

Detaljer

Datum:
januari 22
Tid:
17:15 - 19:30

Arrangör

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Webbplats:
http://www.arbark.se/

Plats

ABF Stockholm
Sveavägen 41
Stockholm, Sverige
+ Google Map
Webbplats:
http://abfstockholm.se/