Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hannes Rolf: En fackförening för hemmen

maj 4 @ 14:00 - 14:45

Hyresstriden i Göteborg. Hisingens hyresgäster demonstrerar mot Garantiföreningen.

Välkommen till en föreläsning om hyresgästföreningens dramatiska historia

Hyresgästföreningen är idag en etablerad organisation med ett stort inflytande på hyresmarknaden och bostadspolitiken. Så har det dock inte alltid varit. De första hyresgästföreningarna i Sverige bildades i slutet av 1800-talet men det skulle dröja till mellankrigstiden innan rörelsen fick ett riktigt genomslag. Hyresgästernas kollektiva mobilisering var i många fall dramatisk, med hyresstrejker, blockader och hyressänkningsaktioner. Fastighetsägarna mötte protesterna med åtal och vräkning. Samtidigt ägnade sig hyresgästföreningarna åt både politisk påverkan och bostadskooperativa projekt för att främja hyresgästernas sak.

Idag, när den svenska hyresmodellen är mer ifrågasatt än på länge, kan det vara bra att minnas den mobilisering som flyttade fram hyresgästernas positioner och gav deras organisationer en plats i den svenska modellen.

Hannes Rolf är doktor i social välfärd. Han disputerade i november 2020 på en avhandling om hyresgäströrelsens historia fram till hyresregleringslagen 1942. 

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla. Anmäl dig senast den 30 april, genom att fylla i formuläret nedan. Du kommer att få en zoom-länk med e-post någon dag före seminariet.

Frågor: Mejla till silke.neunsinger [a] arbark.se

Se fler av vårens seminarier

Detaljer

Datum:
maj 4
Tid:
14:00 - 14:45
Evenemang Taggar:
, ,

Arrangör

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, AKS, ABF Stockholm, ABF Göteborg, Arena Idé